Digitalisaatio järjestöissä

21.5.2014 10:55

Varainhankinta vauhtiin - 8 hyvää tapaa

Monet yhdistykset keräävät jäsenmaksua rahoittaakseen toimintaansa, mutta usein sekään ei riitä. Ei ole myöskään kovin harvinaista, että jonkin yhdistyksen jäsenyys on täysin ilmaista. Kun varoja ei kerry säännöllisesti, mistä saadaan rahat kesäretken järjestämiseksi? Kokosimme listaan 8 hyvää tapaa yhdistyksen varainhankinnan vauhdittamiseksi!

2899343224_6e06b1e31f_o

1. Arpajaiset

Arpajaisten järjestäminen kuulostaa isolta työltä, mutta loppupeleissä se on hyvinkin yksinkertaista ja lisäksi vieläpä (palkinnon ostamista lukuun ottamatta) ilmaista järjestää. Juuri niihin palkintoihin kannattaa kuitenkin panostaa ajatuksella, sillä pelkkä karkkipussi harvoin innostaa suurta määrää ihmisiä arpalippua – tai kahta – ostamaan. Huomioithan, että sinulla tulee olla tavara-arpajaislupa.

2. Tapahtumatarjoilut

Tarjoiluavusta voidaan maksaa esimerkiksi urakkapalkka tai paikanpäälle voi tuoda yhdistyksen tippikipon. Varainhankinnan lisäksi kahvia kaadellessa yhdistyksenne saa myös lisää myönteistä näkyvyyttä toiminnalleen.

3. Kannatusjäsenet

Jos yhdistyksenne ei vielä ota kannatusjäseniä, nyt kannattaa tehdä tähän muutos. Monet ovat takuulla kiinnostuneita yhdistyksenne tarkoitusperästä ja haluavat osallistua tukemalla toimintaa rahallisesti. Kannatusjäsen maksaa usein korotettua jäsenmaksua ja voi olla yksittäinen henkilö, säätiö tai muu yhteisö.

4. Tuotteiden myyminen

Lähtekää rohkeasti myymään jotakin pientä tavaraa tai naposteltavaa naapurustolle! Yllättävän moni on valmis hieman keventämään kukkaroaan hyvän asian puolesta. Tai teettekö kenties itse yhdistyksessänne käsityönä sukkia, lapasia, leivonnaisia, koriste-esineitä tai muuta myytäväksi kelpaavaa? Lue lisää yhdistyksen tuottojen verotuksesta.

5. Talkootyöt

Älkää unohtako, että myös palvelua voi myydä. Monelle varmasti kelpaisi esimerkiksi apu polttopuiden pilkkomisessa tai haravoinnissa. Naapurustonne vanhuksille voi tarjota imurointi-apua tai keksiä jotain muuta, ideoita on vaikka kuinka; tienvarsisiivous, lumien kolaus,..

6. Mainostus kotisivuilla

Kotisivut ovat hyvin tärkeä osa yhdistyksen toimintaa ja niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää myös varainhankinnassa. Lukuisat yritykset maksavat mainoksensa näyttämisestä nettisivuilla, kunhan pitää sivustonsa ajan tasalla. Myös selaajamäärät ovat suurempia sivuston ollessa kiinnostava. Tässä auttaa huomattavasti se, että sivustoa on helppo ja nopea päivittää spontaanistikin.

7. Pihakirppis

Takuulla jokaiselta löytyy kotoa tai mökiltä käyttökelpoista tavaraa ja vaatetta, jolle ei itsellä ole enää käyttöä. Kerätkää yhdessä esimerkiksi tietyn teeman (vaatteet, huonekalut, lelut) tavaraa ja järjestäkää sen mukainen pihakirppis! Tätä kannattaa toki mainostaa naapurustolle etukäteen tapahtuman onnistumiseksi.

8. Lahjoitukset

Kertokaa avoimesti (mm. nettisivuillanne), että otatte vastaan lahjoituksia yhdistyksen toiminnan tukemiseksi. Kannattaa myös suoraan tässä yhteydessä ohjeistaa, miten tulee toimia, jos haluaa auttaa yhdistystä. Voitte muutenkin kerätä varoja yhdistyksen hyväksi vaikkapa tapahtuman yhteydessä, mutta muistattehan huolehtia rahankeräysluvan ensiksi kuntoon.

Kuva: The Library of Virginia

Miten teidän yhdistyksessänne kerätään varoja? Jaa hyvät ideat kommentteihin alle!