Digitalisaatio järjestöissä

4.2.2014 12:30

Suoraveloituksista uusiin palveluihin

Suomalainen suoraveloitus on poistunut käytöstä. Viimeinen mahdollinen suoraveloitusaineiston eräpäivä oli 31.1. Muutos on osa Suomen siirtymistä yhtenäiseen euromaksualueeseen (SEPA). Avoine on tarjonnut suoraveloitusten ensisijaiseksi vaihtoehdoksi e-laskua tai suoramaksua.

Mikä on e-lasku?

E-lasku on sähköisessä muodossa oleva lasku, jonka jäsen saa omaan verkkopankkiinsa. Jäsen voi saada e-laskusta herätteen sähköpostilla tai tekstiviestillä. E-laskua ei tule sekoittaa sähköpostilaskuun, jolloin lasku lähetetään jäsenen sähköpostiin.

E-lasku on usein parempi vaihtoehto perinteiselle paperilaskulle niin laskun maksajan kuin laskuttavan yrityksen näkökulmasta. E-laskun tietoja ei tarvitse itse näppäillä, joka säästää maksajan aikaa ja toisaalta vähentää jäsensihteerin työtä virhemaksujen käsittelyn vähentymisenä. E-laskut arkistoituvat verkkopankkiin, jolloin jäsensihteerin lähettämien laskukopioiden määrä saattaa vähentyä. Vanhentunut postiosoite ei myöskään estä laskun perillemenoa, vaikka toisaalta myös e-laskuun liittyy oma, jäsenen yksilöivä osoite.

E-laskua on kritisoitu hankalana vaihtoehtona suoraveloitukseen verrattuna. Erityisesti varainhankintaorganisaatiot ovat kokeneet vanhan suoraveloituksen toimivan paremmin usein toistuvissa kuukausilahjoituksissa.

Entä suoramaksu? Miten e-lasku ja suoramaksu eroavat toisistaan?

Pankit tarjoavat suoramaksua tyypillisesti vain niille asiakkaille, joilla ei ole käytössään verkkopankkia tai jotka eivät käytä sitä säännöllisesti.  Tämän vuoksi suoramaksun tilaajaksi ei voi ryhtyä verkkopankissa, vaan se tulee tilata pankkikonttorissa. Tällöin jäsenellä tulee olla mukanaan samat tiedot kuin e-laskun tilaajilla (laskuttajan nimi, laskutusaihe ja yksilöintitunnus). Suoramaksu veloitetaan tililtä automaattisesti eräpäivänä.

Suoramaksun tilaajille tulisi kunkin vuoden alussa lähettää tieto vuoden aikana veloitettavista maksuista. Tietoa ei ole välttämätöntä lähettää kirjeitse, vaan jäsenen kanssa voidaan sopia myös vaihtoehtoisesta lähetystavasta (esim. sähköposti). Kirjeet voidaan lähettää esimerkiksi rekisterin PDF-kirjetyökalulla (huom. ei saatavilla vanhan käyttöliittymän rekistereihin).

Helsingin sanominen uutisen (HS 30.1.2014) mukaan noin puolet laskuttavista yrityksistä tarjoaa suoramaksua asiakkailleen.

SEPA-muutokset jatkuvat

Tänä vuonna SEPA-muutokset jatkuvat maksuliikennekanavien uudistamisen merkeissä. Ensimmäisenä pankkina Danske Bank tulee poistamaan vanhan suomalaisen Patu-kanavan käytöstä lokakuussa 2014. Patu-kanava korvataan SEPAn myötä käyttöönotetulla Web Services-kanavalla. Muutos vaatii sopimuspäivityksiä niiltä asiakkailtamme, joilla Danske Bankin tili on liitetty rekisteriin. Avoine on asian tiimoilta yhteydessä näihin asiakkaisiin lähiaikoina.

Liittyvät kirjoitukset:

Suoraveloituksesta e-laskuun