Digitalisaatio järjestöissä

11.9.2014 14:54

Rekisterin maksuliikennekanavat ovat kansainvälistymässä, osa 2

Olemme aiemminkin kirjoittaneet blogissamme euromaksualueen yhtenäistämisestä (Single Euro Payments Area, SEPA), jolla on vaikutuksia myös rekisterin ylläpitoon. Viime vuonna Avoinella tehtiin iso projekti suoveloitusten päättymisen ja e-laskun käyttöönoton vuoksi. Tänä vuonna tuotantotiimiämme on työllistänyt erityisesti maksuliikennekanavien muutokset. Maksuliikennekanavalla tarkoitetaan sitä yhteyttä, joka kuljettaa tiedon esimerkiksi tilille saapuneista suorituksista rekisteriin.

Pankit ovat pikkuhiljaa alkaneet sulkemaan vanhaa suomalaista, Patu-nimistä maksuliikennekanavaa ja siirtyneet kohti Web Services –kanavan käyttöä. Patun ja Web Services  -kanavan suurin ero liittyy tietoturvaan. PATU:n tietoturva perustuu jo hieman vanhentuneeseen MACiin (Message Authentication Code). Web Services –yhteyden turvallisuus perustuu PKI-varmenteeseen, joka on maailmalla yleisesti käytössä oleva menetelmä aineistojen suojaamiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Avoinella on valmius välittää maksuliikenneaineistoja Web Services -kanavassa lähes kaikkien suomalaisten pankkien osalta. Useimmat uudet maksuliikennesopimukset tehdäänkin jo suoraan Web Services –kanavaan, mutta vanhat, Patu-kanavaan kytketyt maksuliikenneaineistot siirretään Web Services –kanavaan vaiheittain.  Vastikään kaikki Danske Bankin maksuliikenne siirrettiin Web Services –kanavaan. Tänä syksynä vuorossa ovat vielä POP-pankki, Säästöpankki ja Aktia. Avoine on aina etukäteen yhteydessä niihin asiakkaisiin, joita siirto kulloinkin koskee. Usein asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään toimenpiteitä siirtoon liittyen, kun taas joidenkin pankkien osalta asiakkaan tulee itse tehdä sopimuspäivitys pankissa.