Digitalisaatio järjestöissä

27.3.2014 12:20

Kuinka kehitystyö tapahtuu tiimissämme

Jos olet koskaan miettinyt autoa huoltoon viedessä, että mitenköhän se huolto oikeasti tapahtuu, niin olet ehkä voinut myös miettiä miten kehitystyö tapahtuu tiimissämme.

5D-6540
Kehitystiimiimme kuuluu tällä hetkellä kolme ohjelmoijaa. Työmalliksi on valittu Scrum, jossa tiimi sitoutuu tekemään valmiiksi itse valitsemansa työt kahden viikon kehitysjakson aikana. Nämä työt valmistelee Product Owner (PO), joka varmistaa, että palvelua saadaan vietyä parhaaseen mahdolliseen suuntaan. Ennen uuden kehitysjakson alkua PO istuu kehitystiimin kanssa alas ja he käyvät yhdessä läpi seuraavat mahdolliset työt.

[caption id="attachment_5467" align="alignright" width="300"] PO ohjelmoijien kanssa tutkimassa seuraavaan kehitysjaksoon tulevia töitä.[/caption]

Uuden kehitysjakson alussa kehitystiimi katsoo tarkemmin jokaista valittua työtä ja jakaa työn pieniin osiin. Samalla tarkentuu jakson tarkempi työmäärä, jonka valmistumista seurataan omalla graafillaan (Burndown Chart). Työpäivän päätteeksi merkitään kuinka monta tuntia on vielä jäljellä ja onko jokin työ saatu kokonaan valmiiksi.

Avainsana äskeisessä lauseessa on kokonaan. Tarkoitus on tehdä töitä valmiiksi siinä järjestyksessä, jossa PO on ne määrännyt. Ylimpänä olevat työt tehdään ensin valmiiksi ja sen jälkeen siirrytään seuraaviin. Joskus käy kuitenkin niin, että jokin asia estää työn valmistumisen ja sillä välin siirrytään seuraavaan. Tästä on riskinä se, että monta työtä on kerralla käynnissä ja kaikkia ei saada kokonaan valmiiksi.

[caption id="attachment_5468" align="alignleft" width="300"]Cthulhu - kehitystiimin virallinen maskotti. Cthulhu - kehitystiimin virallinen maskotti.[/caption]

Kahden viikon jälkeen koittaa viimeinen kehityspäivä, jonka jälkeen esitellään koko tiimille valmiiksi saadut työt. Aina ei onnistuta saamaan kaikkia töitä valmiiksi ja PO päättää, otetaanko ne seuraavaan jaksoon (yleensä kyllä). Esittelyssä tiimi kertoo mikä oli työn tavoitteena ja esittelee sen toiminnallisuuden. Tämä antaa etenkin asiakaspalvelulle tärkeätä tietoa uuden ominaisuuden käytöstä ja mahdollisuuden antaa palautetta sen toiminnasta.

Tämän jälkeen kahden viikon rumba alkaa alusta. Saattaa kuulostaa hengästyttävältä, mutta kolmen vuoden kokemuksella voidaan sanoa, että stressitaso on laskenut huomattavasti. Tiimillä on tietty tuntimäärä päivässä (klo 9-15), jonka aikana he tekevät "scrum-töitä", eivätkä mitään muuta. Jos jokin asia osoittautuu isommaksi tai jaksoon tulee yllätystyö tärkeällä prioriteetilla, ei se tarkoita jakson tai työpäivän venymistä. Tiimi tekee järjestyksessä työt valmiiksi ja jos jokin ei valmistu, jatketaan sen tekoa yleensä seuraavassa jaksossa.

Ohjelmoijien ja PO:n lisäksi tiimissä häärää Scrum Master (SM), joka tarkkailee ohjelmoijien ja tiimin yhteiseloa. Jos scrum-aikana tulee esille jokin teknistä tukea vaativa asia, on se SM:n päätettävissä, viedäänkö asia ohjelmoijien tietoisuuteen heti vai scrum-ajan jälkeen. Lisäksi SM pitää ohjelmoijien kanssa kehitysjakson jälkeen istunnon (retrospective), jossa käydään läpi jakson aikana esille tulleet työmalliin liittyvät ongelmatilanteet. Tämän tarkoituksena on puuttua asioihin mahdollisimman nopeasti ja kehitellä yhdessä jokin uusi, paremmin toimiva malli.

[caption id="attachment_5469" align="alignright" width="300"]Han Solon taustalla näkyvällä taululla seurataan töiden edistymistä. Han Solon taustalla näkyvällä taululla seurataan töiden edistymistä.[/caption]

Ai niin, se kissan naukuminen (mainittu ensimmäisessä kehitysuutisessa). Töiden etenemistä seurataan isolla taululla, jossa kukin työ on omalla rivillään. Vasemmanpuoleisena on koko työtä kuvaava lappu ja sen oikealla puolella pieniä keltaisia lappuja, joilla työ on jaettu pienempiin osiin. Kun kaikki keltaiset laput on saatu selätettyä, on työ valmis ja silloin saa tuikkaista nappia, josta ilmoille kajahtaa kissan naukaisu. Näin kissa-allergikotkin pääsevät nauttimaan kissan äänestä.

Käy liittymässä kehitysuutisten postituslistalle, niin pysyt parhaiten kärryillä siitä, mitä olemme seuraavaksi tekemässä.

Kuvat: Heikki S