Digitalisaatio järjestöissä

9.12.2013 14:27

Kuinka hyvät nettisivut tehdään?

Rumat nettisivut ovat ikäviä. Yhtä ikäviä ovat sivut, joilta ei millään meinaa löytää etsimäänsä. Webin historian aikana onkin nähty sivujen muuttuminen karuista tekstipohjaisista tietovarastoista paikoin jopa pyörryttävän monimutkaisiksi kokonaisuuksiksi. Tietyt suunnittelun perusasiat eivät kuitenkaan ole suuremmin muuttuneet, joten ne on hyvä pitää mielessä sivustoa suunniteltaessa.

 

Selkeä yleisilme on hyvä lähtökohta

Yhdistysavaimen kanssa sivustolle valittu visuaalinen teema kattaa koko sivuston, joten yhtenäisen kokonaisuuden rakentaminen on helppoa. Suunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä, kuka sivuston tyypillinen käyttäjä on, ja mitä tietoa hän tulee sivuilta etsimään. Mitä vähemmillä klikkauksilla käyttäjä pystyy löytämään tarvitsemansa tiedon, sitä parempi. Tämän vuoksi selkeä rakenne ja navigaatio ovat olennaisia - vaikeasti paikannettava mutta usein tarvittava ja tärkeä tieto alasivun alasivulla ei ole hyvä asia. Lisäksi käyttäjän tulee helposti nähdä, miten hänen parhaillaan katselemansa sivu sijoittuu sivuston kokonaisuudessa.

Tietojen oikea ryhmittely auttaa

Tiedot kannattaa ryhmitellä siten, että muodostuvat kokonaisuudet ovat loogisia ja sopivan kokoisia. Ylipitkät sivut tai kuvien ja tekstin sekamelska turhauttavat helposti tietoa etsivää käyttäjää. Onkin parempi käyttää kuvia tekstin seassa maltillisesti  ja laittaa suuremmat kuvajoukot omaan, tietylle teemalle omistettuun kuvagalleriaansa. Lisäksi sisältöä kannattaa jakaa eri sivuille jos sivulla käsitellään useampaa eri asiaa ja sivusta on muodostumassa niin pitkä, että se vaatii paljon vierittämistä ruudulla.

Jos sivuilla on monia saman tyyppisiä kokonaisuuksia (esim. ryhmien esittelyjä, tapahtumakuvauksia tms.), on parasta noudattaa yhtenäistä esittämisen tapaa kaikissa kohdissa. Näin kävijä pystyy arvaamaan mitä linkin takaa löytyy tarvitsematta katsoa jokaista sivua läpi.

Otsikot ja kieli ovat tärkeitä

Osoiterivin yläpuolella selaimen yläpalkissa näkyvä otsikkotieto (title) on tärkeä paitsi hakukoneoptimoinnin vuoksi, myös kävijän kokemuksen vuoksi. Joskus netissä vilahtelevat Untitled Document, Uusi sivu tai vastaavat oletussisällöt eivät palvele ketään -Yhdistysavaimen kanssa tällaisia ei onneksi esiinnykään, mutta tämä pieni, tärkeä tieto kannattaa silti pitää mahdollisimman kuvaavana. Jos selaimessa on samanaikaisesti useampi  avoin välilehti, näkee tästä otsikosta kätevästi mitä milläkin välilehdellä on selattavana.

Edellämainitun lisäksi sivujen sisällöllä on omat, leipätekstiä edeltävät otsikkonsa, jotka näkyvät sisältöalueella.  Myös nämä ovat hyvän suunnittelun perusasia, joiden huolellisella valinnalla selkeyttää selaamiskokemusta kummasti. Kun kuvaavaan ja kiinnostavaan otsikkoon yhdistetään huolellisesti kirjoitettu teksti saavat kävijät yhdistyksen sivuista parhaan mahdollisen vaikutelman.

Muistilista tärkeimmistä asioista:

  • Selkeät valikot sivustolla
  • Looginen sivuston kokonaisrakenne
  • Sopivan kokoiset ja helposti hahmotettavat sisältökokonaisuudet yksittäisillä sivuilla
  • Kuvaavat otsikkotiedot
  • Hyvä kieliasu

 

Mitä vinkkejä sinulla on hyvän sivuston rakentamiseksi? Jaa näkemyksesi kommenteissa!

 

Kuva: Flickr: State Library of New South Wales