Digitalisaatio järjestöissä

9.10.2014 08:01

Herätä hallitus!

Onko yhdistyksesi hallitus väsähtänyt? Mikäli olet huomannut inspiraation puuttuvan, jatka lukemista!

2986882105_70e52e3516_z

Usein kun hallitus on kadottanut inspiraation tehtäväänsä, jää moni asia tekemättä ja idea toteuttamatta. Jos yhdistyksen toiminta junnaa paikallaan, jäsenet äänestävät helposti jaloillaan. Väsähtäminen on yleensä seuraus liian suuresta työtaakasta, joka rasittaa myös muuta elämää sen viedessä ison palan vapaa-ajasta. Tehokkaiden kokousten, fiksun työnjaon ja helppokäyttöisten työvälineiden myötä yhden henkilön kuorma ei pääse kasvamaan liian suureksi.

Hyvä hallitus pyrkii aina siihen, että yhdistys on paremmassa tilanteessa sen toimikauden lopussa kuin se oli toimikauden alussa.

Hallituksen pitäisi edustaa yhdistystä ja olla se tehotiimi, joka vie yhdistyksen asioita eteenpäin ja innostaa myös jäseniä osallistumaan. Hallituksen motivaatio tekemiseen välittyy koko yhdistykselle ja silloin sen on oltava kunnossa. Lue alta vinkit.

1. Heitä tylsät rutiinipuheet menemään ja aloita kokous käymällä läpi sellaiset asiat, jotka tarvitsevat hallituksen hyväksynnän, mutta eivät enää varsinaista keskustelua. Näin iso osa asioista saadaan nopeasti ja helposti käsiteltyä ja pois mielestä.

2. Keskusteltavista asioista tulisi keskustella ilman painetta päätöksen teosta. Luo välillä vapaata tilaa keskustelulle ja ideoinnille ilman päätöksen kanssa kiirehtimistä ja juupas-eipäs väittelyä.

3. Jaa hallitus keskustelemaan pienemmissä ryhmissä. Ryhmät voivat sitten kertoa koko porukalle omat ideansa tai ajatuksensa. Pienemmässä ryhmässä myös hiljaisemmat henkilöt rohkenevat helpommin jakamaan mietteitään.

4. Järjestä kokouksia vaihtelevissa paikoissa. Samojen seinien sisällä harvoin syntyy määräänsä enempää uusia ideoita. Kokeile vaikkapa kahvilaa, puistoa, kylpylää tai järjestä pidempi kokous yhdistettynä telttaretkeen!

5. Puheenjohtajalla on tietenkin aina vastuu hallitustiimin vetämisestä, mutta hän voi silti olla ”yksi meistä”. Puheenjohtajan tulisi rohkaista aina kaikkia aidosti kertomaan mielessä pyörivät huolet ja uudet ideat, sekä hampaankoloon vaivaamaan jääneet asiat.

6. Kehittäkää hallitusta hallituksen voimin. Ideoikaa yhdessä, miten saisitte toiminnastanne vielä tehokkaampaa. Mikä teitä motivoi? Minkälaisia projekteja haluaisitte tehdä? Minkälaiset kokoustyylit sopivat juuri teidän tiimillenne? Kun jokainen saa toivoa ja vaikuttaa, syntyy taas uskoa tulevaan.

7. Tarjoa ennakkomateriaalia käsiteltävistä aiheista. Näin asioita ehtii miettimään jo etukäteen ja asian ollessa monimutkainen tai laaja, ei sen selittämiseen tarvitse käyttää aikaa kokouksessa. Voit tehostaa ennakkomateriaalin käyttöä pyytämällä jokaisen kirjaamaan siitä ylös 1-3 huomiota ja käydä ne sitten yhdessä läpi kokouksessa.

+ Lisäksi suosittelemme maksimoitua vireystilaa tavoitteleville kahvitarjoilua. Kun lisäät kofeiinin kaveriksi jotakin sokeripitoista naposteltavaa, on porukan energiatason suunta taatusti ylöspäin. :)

Miten motivoitunut teidän hallitustiiminne on? Miten pidätte innostuksen yllä? Kerro kommenteissa!

kuva: George Eastman House.